Taksitë e Pekinit ndër më të lirat në botë

2017-09-12

Pekini është renditur i teti në një tregues të çmimeve ndërkombëtare të taksive, publikuar kohët e fundit nga një kompani britanike për taksën e saj të taksive 2.3 juan ($ 0.34) për kilometër.

Indeksi i çmimeve të taksive për 2017, i lëshuar nga Carspring, një shitës në internet i makinave të përdorura, tregon tarifat e taksive në 80 qytete turistike në mbarë botën, bazuar në tre kritere: Kostoja për kilometër, kostoja e kohës së pritjes dhe çmimi nga aeroporti në qendër të qytetit.

Për koston për kilometër, Kajro ze vendin e parë në $ 0.10, pasuar nga Bangkoku ($ 0.18), Moska ($ 0.27), Mexico City ($ 0.28), Xhakarta (0.30 $), Bangalore (0.30 $), Mumbai (0.32), Pekin (0.34), Bukureshti ($ 0.35) dhe Kuala Lumpur ($ 0.36).

Taksitë kushtojnë më shtrenjtë në Zyrih të Zvicrës me 5.19 dollarë amerikanë për kilometër.

Për një udhëtim prej 3 kilometrash, Pekini renditet i 15-ti më i lirë me një çmim prej 3.08 dollarë dhe Kajro ruan pozitën si qyteti më i lirë me 0.55 dollarë. Zyrihu mbetet më i shtrenjti me çmimin 25.25 dollarë.

Taksitë kineze

Taksitë janë një mënyrë e mirë, e lirë dhe e lehtë për të udhëtuar në qytetet kineze. Pavarësisht se qytetet kineze të ofrojnë shërbime të shumëllojshme transporti si metro, autobusë urbane, tramvaje madje dhe minimakina apo karroca turistike, taksitë mbeten gjithësesi një opsion i pëlqyer.

Këshilla për përdorimin e taksive në Kinë

Trego destinacionin të shkruar !

Kina vizitohet çdo ditë nga miliona turistë të huaj. Jo të gjithë dine të flasin kinezisht. Ndaj nëse dëshironi të lëvizni duhet patjetër të keni të shkruar destinacionin tuaj në kinezisht, pasi përgjithësisht taksistët kinezë nuk flasin gjuhë të huaja.

Përdorni kartën për taksi të hotelit !

Shumica e hoteleve të mëdha kineze janë të pajisura me “kartë taksie”, e përshtatshme për klientët që duan shërbim taksi. Në metropolet si Shangai dhe Pekini, këto karta kanë adresën e hotelit të shkruar në njërën anë dhe zakonisht 10-15 destinacione turistike në anën tjetër. Nëse karta nuk e përfshin destinacionin ku doni të shkoni, thjesht kërkoni nga recepsionisti ta shkruajë atë.

Marrja e taksisë në rrugë

Është fare e thjeshtë në Kinë të marrësh një taksi në rrugë, në çdo hapësirë. Taksitë janë të gjitha të licensuara dhe me taksimetër, por dhe faturë pas mbarimit të shërbimit.

Pagesa e taksisë

Shërbimi I taksisë në Pekin nis nga 13 rmb, ndërsa në Shangai nga 14 rmb. Mirë është që pasagjeri të ketë me vete kartmonedha në shuma jo të mëdha për të mos vështirësuar marrjen e kusurit nga taksisti.

Bakshish për taksistin

Për fat të mire në Kinë nuk pranohet bakshishi. Madje të huajt kur lenë bakshish surprizohen sepse kinezët jo vetëm në shërbimin taksi, por në çdo lloj shërbimi nuk e pranojnë bakshishin.

Merre faturën !

Pasi keni paguar taksistin merreni faturën e printuar dhe mbajeni me vete. Kjo sepse në të shënohet targa e taksisë dhe mund tju duhet nëse harroni diçka në të apo nëse keni ndonjë ankesë.(Eda Merepeza)